EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
Larina23 la Simpatie.ro
Femeie
23 ani
Timis
cauta Barbat
28 - 80 ani
EGIPTUL ANTIC / Egiptul modern / Cultura si traditiile egiptene Moderat de ReLu, ladyiulia
Autor
Mesaj Pagini: 1
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Pentru inceput am sa fac o mica introduce a acestui topic.Subiectul este stufos si probabil voi avea nevoie de aportul celor interesati.

Egiptul este o tara cu un imens mix cultural.In marile orase veti gasi traditii are au ramas inca de pe vremea faraonilor iar in alte locuri veti gasi obiceiuri pur tribale aduse pe aceste meleaguri de-a lungul timpului de catre invadatori.Contradictia si contrastul dintre diferite localitati din Egipt face ca aceasta tara sa fie una dintre cele mai contrariate tari din  Orientului Mijlociu dar si una dintre cele mai avansate.Cu toate acestea veti observa ca mentalitatea si obiceiurile care emana catre turisti sunt pline de caldura.Cred ca acest lucru face ca Egiptul sa fie considerat una dintre cele mai atractive tari in Africa .Latura naturala si umana a egipteanului de rand atunci cand ai nevoie de ajutor, sau cand te invita in casele lor cand abia te-au cunoscut, sau cand iti zambesc plini de viata face ca viata sau vizita in Egipt sa se transforme intr-o minunata si neuitata experienta.

In tabelul de mai jos am atasat cateva din sarbatorile ce marcheaza anul .Acestea sunte cele mai importante sarbatori din Egipt, sarbatori musulmane dar si crestin-coptice.

Sarbatorile mari in Egipt

Data                                             Descriere      
6 ianuarie                                            Ajunul Craciunului Coptic      
Prima zi de primavara
(a 2-a zi de luni dupa Pastele Coptic)    Este numita ziua  Sham El-Nessim 
      
25 Aprilie                                            Ziua eliberarii Sinaiului       
1 Mai                                            Ziua muncii      
23 Iulie                                    Ziua revolutiei din 1952       
6 Octombrie                            Ziua fortelor armate , ziua victorie din 1973      
13 Octombrie                             Ziua eliberarii Suezului      
23 Decembrie                            Ziua Victoriei      
Eid El-Adha -sarbatoarea sacrificiulu      Dupa pelerinajul la Mekka si dureaza 4 zile       
Eid El-Fitr                                             Imediat dupa luna de post  a Ramadanului


Voi reveni in curand si voi detalia fiecare sarbatoare in parte , cu traditiile si obiceiurile ei.Pe langa aceste sarbatori bineinteles ca mai sunt si alte cutume despre care merita vorbit deoarece totul aici este diferit de alte tari , de la imbracaminte de exemplu pina la mancare , de la ceremonialul de nunta pina la comportamentul in societate a egipteanului.Sper ca pe parcurs imi veti pune intrebari si veti veni si voi cu completari .

Modificat de ladyiulia (acum 15 ani)


_______________________________________


pus acum 15 ani
   
Aton
Administrator

Din: Cluj Napoca
Inregistrat: acum 19 ani
Postari: 2169
Aceste sarbatori incorporeaza si traditii ale vechilor egipteni?

_______________________________________
"Să nu râzi, să nu plângi, nici să nu admiri ci, să întelegi.. "

pus acum 15 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
"Egiptul este o tara cu un imens mix cultural.In marile orase veti gasi traditii are au ramas inca de pe vremea faraonilor "
Care sunt orasele in care mai exista asa ceva, si care sunt aceste traditii?


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 15 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Una dintre traditiile sau asemuirile cu obiceiurile faraonice ar fii chiar casatoria.Exista similitudini intre casatoria din egiptul antic si egiptul zilelor noastre...am sa fac o paralela intre casatoria egiptului antic si prezent.In ceea ce priveste egiptul antic , daca am facut vreo greseala in expunerea mea imi cer scuze  de pe acum caci nu sunt experta in ce a fost insa cunosc ce este...deci corectati-ma daca am gresit .

Locuitorii, in majoritatea lor, se casatoreau din dragoste, dar existau si casatorii aranjate care se practicau in diverse imprejurari. Mai inainte de dinastia greceasca, numai faraonul se putea casatori cu un membru al propriei familii, fie sora, fiica, nepoata de frate sau sora, verisoara sau chiar mama. De exemplu, Regina Hatshepsut s-a casatorit cu fratele sau vitreg, Faraonul Tuthmosis al II-lea. Dupa moartea acestuia, Hatshepsut a devenit la randu-i faraon. Si Ramses al II-lea s-a casatorit cu cel putin patru dintre fiicele sale (Meritamun, Bint-Anath, Henutmira si Nebettawi). Faraonii se puteau casatorii si din dragoste – de pilda, Ramses al II-lea s-a casatorit cu Nefertari, de care s-a indragostit, desi femeia nu era de neam regesc. Se crede insa ca Nefertari provenea dintr-o familie regala straveche; unii istorici sunt de parere ca era chiar sora vitrega a lui Ramses. In prezent se mai intalnesc si casatoriile aranjate , sunt cazuri cand mirii nici nu se vad decit dupa casatorie iar casatoriile pot avea loc si intre verisori chiar de gradul intai , insa mama-tata , sora-fratele sau matusa-unchi sunt interzise.Familiile cu traditii bine impamantenite tin ca fiicele sau fii lor sa se casatoreasca in familie , adica cu verisori , astfel averea ramanind practic in familie.In orasele de provincie de exemplu exista obiceiul ca toata familia sa locuiasca in aceeasi casa , vile imense, fiecare familie avand apartamentul lor dar ziua petrecandu-o impreuna intr-un salon.

Barbatii isi luau neveste si casatoriile erau inregistrate din timpuri stravechi, chiar predinastice. Cele mai multe cupluri se casatoreau la tinerete, astfel incat sotia sa poata darui urmasi (in mod deosebit fii) sotului ei mai inainte sa imbatraneasca sau sa moara – ceea ce se putea intampla in orice moment. Fetele se casatoreau foarte de tinere, de indata ce intrau la pubertate, adica in jurul varstei de doisprezece ani; s-au gasit izvoare scrise care atesta casatorii si la varsta de opt ani. Se mai poarta si aici obiceiul ca fata odata ajunsa la pubertate sa fie promisa viitorului sot , facandu-se o logodna dar fata ramanind in custodia parintilor pina la varsta maritisisului.

Baietii si barbatii se casatoreau mai tarziu, cei mai tineri dintre miri avand, in general, cincisprezece ani. Celebrul Faraon Tutankhamun s-a casatorit mai inainte sa implineasca noua ani cu sora sa vitrega, Printesa Ankhesnamun. Cei trei copii ai lor au fost toti nascuti prematur.
Exista si cazuri in care barbati in varsta isi luau neveste mult mai tinere decat ei. Generalul Horemheb avea cincizeci de ani cand s-a casatorit cu Regina Mutnodjmet, in varsta de douazeci si cinci de ani. Si Qenherkhepeshef (un scrib din Deir el-Medina) s-a casatorit cu o tanara de numai douazeci de ani – Nanakht - la varsta de 54 de ani. Daca unui barbat i se parea atragatoare o anumita fata, trebuia sa mearga la casa parintilor ei si s-o ceara de nevesta de la tatal ei. In functie de statutul social al petitorului (mai ales daca acesta provenea dintr-o familie bogata), tatal isi dadea consimtamantul. Aceasta regula se pastreaza si astazi , consimtamintul parintilor este foarte important si nici o casatorie nu se leaga fara acordul familiei, daca acest lucru se intampla acestia sunt renegati . Mama fetei era si ea intrebata cu privire la casatoria fetei, iar in cazul in care tatal fetei nu mai era in viata, petitorul isi adresa cererea unui unchi al fetei. Si acest lucru este valabil in zilele de azi, fetele au un tutore in absenta tatalui.Tutorele trebuie sa fie de gen masculin, acesta poate fi fratele , bunicul , unchiul.Fiecare fata pe langa mama ei are un tutore de gen masculin.In absenta unei prezente masculine din familia fetei rolul tutorelui il poate lua un imam sau un seic din comunitate, astfel interesele oricarei fete sunt atent pastrate si verificate.
Casatoria se consfintea printr-un contract intre cele doua parti care preciza foarte clar ce contributie si pretentii avea fiecare dintre soti, astfel incat, in cazul unui divort, nimeni sa nu poata pretinde altceva. Acest contract este valabil si in ziua de azi. Nu se elibereaza un certificat de casatorie asa cum il stiti voi pe cel romanesc.Casatoria egipteana este un contract intre cele doua parti , unde se specifica drepturile si indatoririle fiecaruia, inclusiv dota pe care baiatul o va plati fetei ( bani sau aur).Continutul contractului nuptial cuprindea: data casatoriei (anul domniei si numele faraonului), numele viitorilor soti, profesia sotului, numele parintilor celor doi soti, numele martorilor si al scribului care a redactat contractul. Si astazi aceleasi date sunt scrise  cu exceptia numelui faraonului, bineinteles….martorii cat si cel care intocmeste actul sunt esentiali , iar fara cei doi martori casatoria nu poate avea loc.Dupa care, documentul era dat spre pastrare templului local sau unei alte parti.Contractul de casatoria actual se elibereaza in dublu exemplar si e pastrat de fiecare sot in parte. In ziua nuntii, posesiunile miresei erau aduse in casa sotului, dupa care mirele si mireasa schimbau juramintele de credinta. De asemenea, se dadea o petrecere in cinstea noului cuplu. Nu exista o limita impusa in privinta numarului de neveste pe care un egiptean le putea avea. Cei mai multi barbati isi alegeau o singura nevasta, dar erau si unii, mai ales dintre nobili si faraonii, care aveau o consoarta principala si mai multe neveste mai putin importante si concubine. In prezent egiptenii de religie musulmana au dreptul la 4 neveste cu conditia sa le  trateze pe toate in acelasi mod.
Cele mai multe casatorii se faceau intre membrii aleeasi clase sociale, dar existau si exceptii. De pilda, faraonul Seti I s-a casatorit cu Mut-Tuya, fiica unui vizitiu. Ramses al II-lea a avut peste o suta de neveste si concubine.


_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
ladyiulia te felicit, ai adus foarte multe informatii chiar si despre antichitate.Foarte interesant.Multumim mult si te mai asteptam si cu alte informatii, si poate dupa ce o sa invatam si noi mai multe despre Egiptul din zilele noastre o sa facem si un topic pe o tema aleasa de tine unde sa ne dam fiecare cu parerea, sa vorbim deschis la subiect exact ca si la o masa rotunda )

BRAVO!


_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 14 ani
   
ladyiulia
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 217
Acest articol continua seria despre cultura si traditiile egiptene cele din zilele noastre. Mai jos se vorbeste despre celebrarea noului nascut atat in familiile de musulmani cat si in cele de crestini coptici .

Familia este inca foarte importanta in societatea egipteana desi astazi majoritatea familiilor urbane sunt identice cu cele din Europa (familii mici cu un singur  nucleu) familia traditionala , extinsa, formata din parinti, bunici, unchi, matusi veri, micsorandu-se considerabil. Cu toate acestea, membrii unei familii fac tot posibilul pentru a locui aproape unii de altii si a se sprijini reciproc.

Copiii sunt adorati, pretuiti si alintati de adulti iar sosirea unui copil intr-o familie este un eveniment deosebit de important, cu atat mai mult cu cat este vorba despre primul nascut si cu atat mai mult cu cat acesta este baiat. Tatal si mama copilului vor fi strigati adesea cu titlurile de  “Abu +numele copilului”(abu=tata) si “Umm + numele copilului” (umm =mama).
Deoarece copiii sunt atat de pretiosi, obiceiul egiptean este acela de a nu lauda niciodata copilul fara a aduga fraza “mash’allah”(prin voia lui Dumnezeu, multumita lui Dumnezeu) ca mod de recunoastere a faptului ca Dumnezeu are puterea de a da si de a lua orice, oricand. De altfel, fraze de acest gen sunt frecvent utilizate de egipteni, devenind aproape un stereotip verbal: “insha'allah” (Cu voia lui Dumnezeu) adaugat aproape mereu oricaror actiuni/planuri viitoare, “Al hamdulillah” (Slava Domnului). Repetand numele lui Dumnezeu (=Allah, in limba araba- atat pt musulmani cat si pt crestinii arabi) este si o garantie de protectie impotriva deochiului si a duhurilor rele (djinn-mentionate in Qu’ran) in care egiptenii cred cu tarie. Fie ca se crede sau nu in semnificatiile acestui obicei este considerata drept impolitete complimentarea mamei si a noului nascut fara a adauga in aceeasi fraza numele Domnului.

In mod traditional nou-nascutul si mama sa petrec primele 40 zile de dupa nastere in casa familiei mamei. In aceasta perioada cand mama si copilul sunt considerati inca fragili noua mamica se afla in centrul atentiei. Ea este hranita bine (pui si supe de pui, melasa si alte feluri de mancare grase) pentru a putea alapta si a se pune pe picioare.
Odata cu micsorarea familiei, obiceiul este din ce in ce mai rar, majoritatea parintilor vin acasa direct de la spital si aranjeaza cu o ruda apropiata pentru ajutor in primele zile.

Sarbatorirea Nou nascutului

Una din cele mai cunoscute petreceri este “Sebouah”si are loc la o saptamana dupa nasterea copilului(de unde si numele ce provine de la a 7-a zi = Sebou in limba araba, Sbouah insemnand si saptamana). Desi traditional aceasta petrecere are loc la o saptamana dupa nasterea copilului, din motive practice astazi ea se organizeaza cu cateva saptamani sau chiar o luna mai tarziu. Sebouah era o ocazie pentru numirea copilului (acum aceasta are loc oficial imediat dupa nastere cand are loc inscrierea lui in registrele de stare civila) si circumcizia baietilor (musulmani si crestini) ori gaurirea urechilor fetitelor (pt cercei). Astazi insa aceste practici au loc intr-un moment diferit (adesea inainte de externarea din spital).
O componenta importanata a petrecerii este mancarea. Familiile cu dare de mana pot aranja pentru sacrificarea unui animal (oaie, berbec, etc) in cinstea si pentru sanatatea copilului. Practica deriva din istoria lui Abraham (Ibrahim in lb araba) a carui viata (conform Bibliei-Vechiul testament si Qu’ran-ului)a fost salvata de trimiterea din ceruri a unui berbec. Carnea/ori costul ei este impartita celor saraci. Familia va pregati masa, constand din mai multe feluri de mancare si dintr-o bautura traditionala ‘moghat’ (licoare groasa, dulce din ierburi untura si susan recomandata indeosebi mamelor care alapteaza).

“Sebouah”  este o ocazie pentru vizitarea bebelusului de catre familie si prieteni iar astazi este folosita ca alternativa a vizitelor la spital imediat dupa nastere. Oaspetii aduc daruri micutului constand in amulete din aur sau argint (cu cuvinte/fraze coranice), cruciulite(pt crestini) sau pietre albastre toate menite a feri copilul de deochi, boala sau nenoroc. Acestea se vor prinde de hainele bebelusului sau de patut. Fetitele primesc cadouri cercei, lantisoare si bratari din aur . In afara acestora, se pot oferi cadouri practice sau bani pentru copil. Mama nu este nici ea neglijata primind si ea daruri (in general, bijuterii). Eticheta prevede deschiderea cadourilor numai dupa plecarea oaspetilor.
Ceremonia incepe cu oaspetii presarand sare peste mama si prin casa (pentru deochi). Copilul imbaiat si imbracat in haine noi este plasat intr-un cosulet special decorat (astazi ele se gasesc intr-o larga gama de modele, materiale, forme, etc) si plimbat in jurul casei intr-o procesiune alcatuita din copii si oaspeti toti purtand in mana lumanari aprinse si cantand cantece de Bun Venit pentru noul nascut.
Cosuletul in care este pus noul nascut era traditional o sita/strecuratoare mare plina cu alune, boabe de porumb si alte seminte. Alteori se luau 7 boabe de fasole si se facea din ele un mini colier care sa-l fereasca de rele.
Cand turul casei ia sfarsit, copilul este usor scuturat si rotit in cosulet in timp ce femeile se aseaza in cerc in jurul lui, cantand. Aceasta scuturare isi are radacinile in cultura faraonica si semnifica scuturarea de duhurile rele. Bunicii au un rol special in ceremonie ei trebuind sa zgalatie cosuletul si sa spuna cateva vorbe de descantec prin care copilul sa-si asculte parintii toata viata. Apoi mama va trebui sa paseasca de 7 ori peste copil, fara a-l atinge in timp ce femeile in varsta vor face mult zgomot cu mojare si piulita, tigai ori alte obiecte din metal menite a alunga spiritele rele si a pregati copilul pentru o lume ostila si galagioasa.
La sfarsitul ceremoniei, dupa masa, fiecare oaspete primeste o mica atentie (asemanatoare marturiilor de nunta din Europa occidentala). Traditional aceste mici atentii constau in saculete de matase//tul sau organza  pline cu nuga, bomboane din zahar colorat numite “sokar nabat”, monede colorate in auriu/argintiu. Astazi insa, cadourile au evoluat foarte mult, componenta lor reflectand stilul si gusturile parintilor. Nuga este des inlocuita cu bomboane de ciocolata, bomboanele din zahar sunt astazi alune imbracate in glazura de diferite culori, banutii sunt inlocuiti de unul sau mai multe obiecte decorative (bibelouri, statuiete, Qu’ran miniatural, crucifixe, portelanuri).  De altfel, in fiecare mare oras egiptean exista cel putin o strada/zona comerciala dedicata accesoriilor pentru nunti si petreceri Sebouah.

Astazi majoritatea elementelor Sbouah sunt privite ca o forma de divertisment multe familii moderne dand petrecerea in afara casei , la un hotel ori restaurant, in parcuri de amuzament, etc. Cu toate acestea, superstitiile se mentin in subconstient, multe familii avand sentimentul ca lipsa petrecerii “Sbouah” ar aduce ghinion micutului.

Originile antice

Obiceiurile legate de cele mai importante momente ale vietii egiptenilor, inclusiv a nasterii, au radacini adanci in cultura faraonica, iar scenele atat de artistic redate pe peretii mormintelor si templelor sunt o marturie incontestabila a acestui fapt.
Astfel, pe peretii templului reginei Hatchepsut la Deir Al-Bahari (pe malul vestic al Luxorului) este consemnat momentul nasterii reginei: Zeul Anubis, zeul adancurilor infasoara ghemul de ata , pentru ca numai el , ca zeu, putea decide lungimea vietii reginei. Acesta este un exemplu clar al intrepatrunderii traditiilor cu viata moderna si cu cea antica, in acelasi timp. Aceasta explica si de ce obiceiurile egiptene sunt similare indiferent de religie, mediu, standarde. Perioada de 40 zile necesara refacerii mamei si nou-nascutului, deriva si ea din practicile agricole antice cand semintele recoltelor aveau nevoie de 40 zile pentru a incolti. Aceasta explica si semnificatia semintelor plasate in cosuletul bebelusului in timpul petrecerii. Numarul 7 este un numar norocos pt egipteni, ca de altfel pentru toatre religiile abrahamice (Crestinism, Iudaism, Islam): saptamana are 7 zile, Qu’ran-ul face referire la 7 ceruri si 7 perioade ale creatiei pana si in cele 1001 de nopti , Sindbad va face 7 calatorii.
Conform poruncii lui Dumnezeu, poporul evreu trebuia sa-si circumcida pruncii in a 8-a zi (deci dupa exact 7 zile) de la nasterea acestora (Biblia, Geneza 17:10-14 ). Pentru evrei circumcizia era atat de importanta incat trebuia efectuata intr-a 8-a zi de la nastere, indiferent daca aceasta cadea in zi de Sabath ori alta Sarbatoare. Operatia avea loc in cadrul unei ceremonii (brit milah) si era urmata de numirea copilului, parintii explicand semnificatia numelui. La final avea loc o masa festiva, oferita acasa de familia noului-nascut.
Coptii (crestin-ortodocsii egipteni) considera Sbouah Party avand radacini in aceasta traditie iudaica, extinsa si in Egiptul Crestin. De altfel, circumcizia este in continuare practicata in credinta crestina Orientala, anumite rituri(ortodocsii etiopieni) considerand-o chiar obligatorie ( ca celebrare a Circumciziei lui Christos).
Familiile copte sarbatoresc sbouah in momentul “primei baite”(diferita de botez) a nou-nascutului cand un preot vine acasa sa se roage impreuna cu familia si sa sfinteasca apa de imbaiat. Restul elementelor si momentelor Sbouah , raman la fel.

Toti egiptenii impartasesc aceleasi traditii cu privire la cele mai importante evenimente din viata lor: nasterea, nunta, moartea, indiferent de religie, traditiile diferind mai mult sau mai putin de cele ale vecinilor musulmani. De altfel, celebrul Edward Lane avea sa afirme in cartea sa “Manners and Customs of the Modern Egyptians”(Obiceiuri si traditii din Egiptul modern): “Egiptul este ca un document din piele fina unde Biblia a fost scrisa deasupra hieroglifelor pentru ca deasupra sa vina scris Qu’ranul in timp ce scrierea antica inca mai este clara dedesubt.”

Sursa :


_______________________________________


pus acum 13 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la