EGIPTUL ANTIC
Listă de discuţii pentru cei pasionaţi de Egiptul antic.
Lista Forumurilor Pe Tematici
EGIPTUL ANTIC | Reguli | Inregistrare | Login

POZE EGIPTUL ANTIC

Nu sunteti logat.
Nou pe simpatie:
micky_miha
Femeie
23 ani
Bucuresti
cauta Barbat
23 - 43 ani
EGIPTUL ANTIC / Religia Egiptului antic / casatoria la egipteni Moderat de ReLu, ankhem
Autor
Mesaj Pagini: 1
stigmata diaboli
Incepator

Din: Brad/Hunedoara
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 50
In Egiptul antic, institutia casatoriei era extrem de asemanatoare cu cea din zilele noastre. Locuitorii, in majoritatea lor, se casatoreau din dragoste, dar existau si casatorii aranjate care se practicau in diverse imprejurari. Mai inainte de dinastia greceasca, numai faraonul se putea casatori cu un membru al propriei familii, fie sora, fiica, nepoata de frate sau sora, verisoara sau chiar mama. De exemplu, Regina Hatshepsut s-a casatorit cu fratele sau vitreg, Faraonul Tuthmosis al II-lea. Dupa moartea acestuia, Hatshepsut a devenit la randu-i faraon. Si Ramses al II-lea s-a casatorit cu cel putin patru dintre fiicele sale (Meritamun, Bint-Anath, Henutmira si Nebettawi). Faraonii se puteau casatorii si din dragoste – de pilda, Ramses al II-lea s-a casatorit cu Nefertari, de care s-a indragostit, desi femeia nu era de neam regesc. Se crede insa ca Nefertari provenea dintr-o familie regala straveche; unii istorici sunt de parere ca era chiar sora vitrega a lui Ramses.
Barbatii isi luau neveste si casatoriile erau inregistrate din timpuri stravechi, chiar predinastice. Cele mai multe cupluri se casatoreau la tinerete, astfel incat sotia sa poata darui urmasi (in mod deosebit fii) sotului ei mai inainte sa imbatraneasca sau sa moara – ceea ce se putea intampla in orice moment. Fetele se casatoreau foarte de tinere, de indata ce intrau la pubertate, adica in jurul varstei de doisprezece ani; s-au gasit izvoare scrise care atesta casatorii si la varsta de opt ani. Baietii si barbatii se casatoreau mai tarziu, cei mai tineri dintre miri avand, in general, cincisprezece ani. Celebrul Faraon Tutankhamun s-a casatorit mai inainte sa implineasca noua ani cu sora sa vitrega, Printesa Ankhesnamun. Cei trei copii ai lor au fost toti nascuti prematur.
Exista si cazuri in care barbati in varsta isi luau neveste mult mai tinere decat ei. Generalul Horemheb avea cincizeci de ani cand s-a casatorit cu Regina Mutnodjmet, in varsta de douazeci si cinci de ani. Si Qenherkhepeshef (un scrib din Deir el-Medina) s-a casatorit cu o tanara de numai douazeci de ani – Nanakht - la varsta de 54 de ani. Daca unui barbat i se parea atragatoare o anumita fata, trebuia sa mearga la casa parintilor ei si s-o ceara de nevesta de la tatal ei. In functie de statutul social al petitorului (mai ales daca acesta provenea dintr-o familie bogata), tatal isi dadea consimtamantul. Mama fetei era si ea intrebata cu privire la casatoria fetei, iar in cazul in care tatal fetei nu mai era in viata, petitorul isi adresa cererea unui unchi al fetei.
Casatoria se consfintea printr-un contract intre cele doua parti care preciza foarte clar ce contributie si pretentii avea fiecare dintre soti, astfel incat, in cazul unui divort, nimeni sa nu poata pretinde altceva. Continutul contractului nuptial cuprindea: data casatoriei (anul domniei si numele faraonului), numele viitorilor soti, profesia sotului, numele parintilor celor doi soti, numele martorilor si al scribului care a redactat contractul. Dupa care, documentul era dat spre pastrare templului local sau unei alte parti. In ziua nuntii, posesiunile miresei erau aduse in casa sotului, dupa care mirele si mireasa schimbau juramintele de credinta. De asemenea, se dadea o petrecere in cinstea noului cuplu. Nu exista o limita impusa in privinta numarului de neveste pe care un egiptean le putea avea. Cei mai multi barbati isi alegeau o singura nevasta, dar erau si unii, mai ales dintre nobili si faraonii, care aveau o consoarta principala si mai multe neveste mai putin importante si concubine.
Cele mai multe casatorii se faceau intre membrii aleeasi clase sociale, dar existau si exceptii. De pilda, faraonul Seti I s-a casatorit cu Mut-Tuya, fiica unui vizitiu. Ramses al II-lea a avut peste o suta de neveste si concubine.

Modificat de stigmata diaboli (acum 16 ani)


_______________________________________
Orice fapta devine placere, daca o repeti suficient de des...(Oscar Wilde)

pus acum 16 ani
   
ReLu
Moderator

Din: Dej
Inregistrat: acum 16 ani
Postari: 2717
exista si partea religioasa sau doar se scria acel document?

_______________________________________
Distreaza-te tinere, cat tine tineretea
Cum e cenusa-n gura, amara-i batranetea
Trupul mumificat nu rade niciodata
In intunericul mormantului, sub piatra

pus acum 16 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
In cea ce priveste familia lui Ramses cel mare a fost extrem de numeroasa, insa eu tot nu stiu de unde so aproximat acest nr de peste 100 de copii, sti ca principali fi au fost scrisi pe pereti templelor sal, dar restul....

pus acum 14 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
In cea ce priveste partea religioasa nustiu, dar am citit mai demult o carte despre viata in egiptul antic si cred ca era si ceva despre casatorie, astazi o sa merg la biblioteca si o so iau iar daca intru mai deseara iti scriu articolul.

pus acum 14 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
Am imprumutat cartea si am scanato.
Prima  pagina.

casatoria egipteni imprumutat cartea scanato. pagina.

26.8KB


pus acum 14 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
A doua pagina

casatoria egipteni doua pagina

54.8KB


pus acum 14 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
A treia pagina.

casatoria egipteni treia pagina.

49.9KB


pus acum 14 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
A patra pagina.

casatoria egipteni patra pagina.

61.9KB


pus acum 14 ani
   
setep_ioanak8
sem priest

Din: Zalau
Inregistrat: acum 18 ani
Postari: 326
ramses cel mare--- ai scanat din "Egiptul pe vremea dinastiei Ramses" de Pierre Montet  asai?

_______________________________________


pus acum 14 ani
   
ramses cel mare
Moderator

Inregistrat: acum 15 ani
Postari: 591
Da, de ce?, are cumva vreun rost de unde le am?

pus acum 14 ani
   
mihaelaabdelhamid
Incepator

Din: cairo
Inregistrat: acum 11 ani
Postari: 5
si in zilele noaste se practica casatori prin contract foarte legale in familile muslim

_______________________________________
maleh

pus acum 11 ani
   
Pagini: 1  

Mergi la